במחקר שערכתי לפני מספר שנים, עלה כי ילדים על הספקטרום האוטיסטי (ASD) סובלים מבעיות אכילה הרבה יותר מילדים בעלי התפתחות רגילה, וכי רובם סובלים מאכילה בררנית או של סוגי מזון מסוימים בלבד. הממצאים תואמים למחקרים קודמים בתחום.
אכילה מהווה אתגר עצום עבור ילדים רבים על הספקטרום, ופעמים רבות אתגר זה אינו זוכה להתייחסות מתאימה. אכילה היא המשימה החושית המורכבת ביותר עבור ילדים, ולכן זה לא מפתיע שילדים על הספקטרום או עם עיכוב התפתחותי מתקשים מאוד לאכול מזונות בעלי מרקם מסוים, או מקבוצת מזונות מסוימת (כדי ללמוד על ששת הצעדים לאכילה, יש ללחוץ כאן).
לכן, ישנה גישה הוליסטית יותר לבעיות אכילה, שלוקחת בחשבון את כל המרכיבים השונים שעלולים לתרום לאכילה הבררנית בקרב הילדים: שילוב בין טיפולים ביו-רפואיים לבין שיטת SOS, של האכלה הדרגתית תחושתית-אוראלית (באנגלית: Sequential Oral Sensory approach).
אודות שיטת SOS להאכלה
שיטת SOS להאכלה היא שיטת טיפול התפתחותית מגובה במחקר, שפותחה ע"י ד"ר קיי טומי (Dr. Kay Toomey). השיטה מאפשרת לילדים ללמוד ולהכיר סוגי מזון שונים באמצעות משחק וללא מתח, כאשר המטרה היא שיפור יכולות האכילה. השיטה מגובה ב-122 מחקרים ומאמרים, הכוללים מידע אודות התפתחות האכילה, והאתגרים הייחודיים העומדים בפני ילדים עם בעיות אכילה והאכלה, כולל גורמים תחושתיים, אוראליים-מוטוריים, משפחתיים וסביבתיים.
בשיטה זו לומדים הילדים לחוש בנוח יותר עם המזון ע"י סקירת תכונותיו השונות, כגון: צבע, צורה, מרקם, ריח וטעם, בעזרת צעדי התקדמות הדרגתיים ופעילות "משחק עם מטרה" המובילות לאכילה. הדרכת הורים ומעורבותם היא חלק חיוני מהשיטה.
שיטות IBN ו- SOS – שיטות הוליסטיות לתמיכה בילדים עם אכילה בררנית!
תזכורת: מטרת שיטת IBN לזהות את הבעיות הייחודיות לכל ילד ולשפר את הסימפטומים ואת הבריאות ע"י איזון מחדש של הביוכימיה שלהם. שיטת IBN לבדה מטפלת בגורמים הביו-כימיים לאכילה בררנית, אך מכיוון שרבים מלקוחותיי סובלים מבעיות אכילה ומאכילה בררנית (מצ"ב רשימה שאני נותנת למשפחות שאיתן אני עובדת, ובה הסבר כיצד שיטת IBN עוזרת לילדים בררנים), אני משלבת תזונה ביו-רפואית מותאמת אישית ביחד עם אלמנטים משיטת SOS כדי לתת מענה להיבטים תחושתיים וסביבתיים התורמים לבעיות אכילה, ולתמוך באכילה בריאה יותר ובהרחבת מגוון המזונות של הילדים באופן אופטימלי.
הנושאים העיקריים לטיפול:
· התפקידים של זמן הארוחה המשפחתית וסביבת האכילה בבעיות אכילה
· כיצד למנוע "הינעלות" על מזונות מסוימים
· כיצד השילוב בין השיטה הביו-רפואית לשיטת SOS מצליח להגיע לבסיס בעיות האכילה!
· כיצד משפיעים חוסרים תזונתיים על אכילה בררנית
· כיצד משפרות דיאטות מיוחדות את תזונתם של אכלנים בררניים
***יש לזכור כי ילדים שאינם גדלים באופן אופטימלי, מפתחים סרבנות לסוגי מזון שונים, או שאינם משיגים את אבני הדרך המצופות לגילם, יש להפנות לטיפול באכילה כגון קלינאית תקשורת או ריפוי בעיסוק, לטיפול באכילה המותאם באופן אישי.